top of page
Zoeken

Spiegels vrachtwagenvrachtauto spiegels

Van welke spiegels moet een vrachtwagen allemaal voorzien zijn? Wat is een spiegelafstelplaats, en waar kan je deze vinden? Dit lees je allemaal in deze korte blog. (leestijd: 1-2 minuten)


Vrachtwagens en bedrijfswagens moeten aan allerlei eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld voorzien zij van extra spiegels. Dit komt natuurlijk, omdat vrachtwagens grote dode hoeken heeft!


Vooruitkijkspiegel vrachtwagen

Vrachtwagens moeten voorzien zijn van een vooruitkijkspiegel (of vooruitkijkcamera) . Hiermee kan de chauffeur vlak voor de vrachtauto kijken. Deze verplichting geldt sinds 26 januari 2007. Op vrachtwagens van voor die datum hoeft geen vooruitkijkspiegel te zitten, maar het mag wel. De vooruitkijkspiegel wordt ook wel een ''frontzichtspiegel'' genoemd.


Vrachtwagen spiegels:

Trottoirspiegel:

De volgende bedrijfsauto’s moeten aan de rechterzijde zijn voorzien van een trottoirspiegel. Met een trottoirspiegel kan de chauffeur het trottoir overzien.

  1. voor het vervoer van goederen bestemde bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 7.500 kg, in gebruik genomen voor 1 januari 2000;

  2. rijdende werktuigen, en

  3. voor het vervoer van goederen bestemde bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, in gebruik genomen na 31 december 1999.


Breedtespiegel:

De volgende bedrijfsauto’s moeten zijn voorzien van een breedtespiegel aan de rechterzijde:

  1. voor het vervoer van goederen bestemde bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 7.500 kg, en

  2. voor het vervoer van goederen bestemde bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, in gebruik genomen na 31 december 1999.


Spiegelafstelplaats

Een spiegelafstelplaats is een handige hulpmiddel. Hierdoor kan een vrachtwagenchauffeur eenvoudig, al zijn spiegels correct afstellen. Onderin zijn een aantal terreinen waar je gebruik van kunt maken. Let op deze markeringen kunnen vervaagd / verdwenen zijn door regenval.

Vrachtwagen spiegels

  • -Vak 1: hoofdspiegel (links en rechts)

  • -Vak 2: breedte spiegel (links en rechts)

  • -Vak 3: trottoir spiegel (rechts)

  • -Vak 4: frontspiegel


Locatie (spiegelafstelplaatsen):


spiegelafstelplaats

Autosnelweg A2

Autosnelweg A7

Autosnelweg A28

Autosnelweg A32

Autosnelweg A37

Nationale weg N59

/Bron wikipedia


Online theoriecursus


Bij RijHetWijst kun je online leren voor je vrachtauto theorie-examen. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe laat je wilt leren. Onze online videocursus, en oefenexamens bestaan uit de belangrijkste onderwerpen en examenvragen van het CBR. Bovendien zijn ze up-to-date met de nieuwste wetten.Comments


bottom of page