top of page
Zoeken

Snorfiets helmplicht! Wat verandert er voor je examen?!

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor de snorfiets! Waarom is dat eigenlijk? En wat verandert er voor je auto en bromfiets theorie-examen? Nou dat vertellen we je allemaal in onze blog.


Helmplicht voor snorfietsers

Per 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor snorfietsers. Tot die tijd is een helm alleen verplicht voor snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam en Utrecht.

helmplicht snorfiets


Waarom ook voor snorfietsers?!

‘’Snorfiets mogen maar 25 km/u , waarom moeten ze dan een verplicht een helm dragen?!’’

Nou de reden dat deskundigen (artsen) en de politiek ook voor de snorfiets de helmplicht willen invoeren heeft met een aantal zaken te maken:

1. Veel snorfietsen gaan harder dan wettelijk is toegestaan

2. Er komen steeds meer zwaardere snorfietsen op de markt

3. Een helm neemt de kans op zwaar letsel af met 60%Bovendien belanden er veel meer mensen in het ziekenhuis omdat ze géén helm dragen. Dit zijn tientallen gevallen per jaar waarbij de bestuurders ernstige blijvend letsel oplopen.


Vandaar dat artsen een oproep deden aan de tweede kamer , met een nieuwe wetsvoorstel. En dat is ze gelukt. Draag je na 1 januari 2023 géén helm op je snorfiets, dan riskeer je een boete van 100 euro!

Helm keurmerk

Draag een goedgekeurde helm

Je moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm dragen.


Hoe herken je een goedgekeurde bromfietshelm?

Een goedgekeurde bromfietshelm kan je herkennen aan een ‘’cirkel met de hoofletter E’’ erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.


Wat verandert er voor je bromfiets theorie-examen?!

Nou , in principe verandert er niet zo veel. Heb jij je examen in 2023 dan moet je natuurlijk weten dat je niet alléén voor de bromfiets , maar ook de snorfiets verplicht een helm moet dragen.


Dus krijg je de vraag op je theorie-examen:

‘’U wilt een snorfiets aanschaffen. Moet u dan verplicht een helm dragen? ‘’.

Dan is het antwoord ‘’Ja.’’


Alle belangrijke onderwerpen / examen vragen:

Wil jij in één keer slagen voor je bromfiets theorie-examen (rijbewijs AM). Neem dan een kijkje op onze website. Wij behandelen namelijk ALLE belangrijke onderwerpen / examen vragen die je moet kennen voor je examen. Voor meer informatie bekijk de demo hieronder.Comments


bottom of page