top of page
Zoeken

Rijbewijs A , A1 en A2


motorfiets cursus

Er zijn 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: ''A, A1 en A2''.

Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar op je wilt rijden, en je leeftijd.


Met een rijbewijs A mag je naast een motorfiets, ook een snorfiets, bromfietsen, brommobielen en een speed-pedelec besturen.


Categorie

  • A1 Maximaal vermogen: 11 kW | Minimum leeftijd: 18 jaar

  • A2 Maximaal vermogen: 35 kW | Minimum leeftijd: 20 jaar

  • A Maximaal vermogen: Onbeperkt* | Minimum leeftijd: 21 jaar* [code 80]


Code 80 op het A-rijbewijs


De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent. [Bron: CBR]


Het CBR theorie-examen


Het motor theorie examen bestaat in totaal 50 examen vragen. Deze vragen zijn verdeeld in 2 onderdelen: ''Verkeerskennis en verkeersinzicht''. Van de 50 examen vragen moet je er minimaal 41 goed hebben. Onderschat het examen niet, het is zeker niet gemakkelijk!


Online leren voor je motorfiets theorie-examen?


Bij RijHetWijst kun je online leren voor je motorfiets theorie-examen. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoelaat je wilt leren. Onze online videocursus, en oefenexamens bestaan uit de belangrijkste onderwerpen en examenvragen van het CBR. Bovendien zijn ze up-to-date met de nieuwste wetten.


Voor meer informatie:


online motor theorie cursus


bottom of page