top of page
Zoeken

Examen taxi vakbekwaamheid praktijk volledigVoor wie?

Dit examen geldt voor kandidaten die een volledige chauffeurskaart taxi, oftewel een volledige taxipas willen halen.


Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit vijf onderdelen:


1.Rijklaarcontrole

Bij je taxi wordt een ''rijklaarcontrole'' gedaan. Hierbij krijg je een aantal vragen van de examinator. Dit zijn vragen over het voertuig zelf.


2.Rijden naar een bekend object

Daarna krijg je van de examinator de opdracht om te rijden naar één van de vijf vastgestelde objecten. Per examenplaats is er een lijst met daarop namen en adressen van vijf objecten. Het is de bedoeling dat jij hiernaar toe rijdt , zonder gebruik te maken van hulpmiddelen. Vooraf de rit mag je ter oriëntatie een kaart of navigatie raadplegen. Daarna is het de bedoeling dat je zelfstandig, zonder hulpmiddelen naar het object rijdt.3.Rijden naar een adres

Vanaf het object krijg je van je examinator een willekeurig adres. Hierbij mag je hulpmiddelen gebruiken. Voordat je naar het adres rijdt, is het de bedoeling dat je aangeeft hoe de ritprijs is opgebouwd.


4.Afhandeling ongevallen

Tijdens het examen wordt er ook getoetst hoe jij als taxichauffeur zou omgaan met het afhandelen van een ongeval. De examinator schetst een praktijksituatie, waarbij jij aangeeft hoe je zou handelen. Daarnaast legt je met behulp van het Europees schadeformulier uit hoe dit formulier ingevuld moet worden.


5.Rijden op aanwijzingen van de examinator

De laatste rit is het rijden op aanwijzingen van de examinator. Hierbij kan onder andere gebruik worden gemaakt van wegbewijzeringborden.


Uitstraling:

Zorg er wel voor dat je tijdens je examen er ‘’goed’’ uitziet. Draag bijvoorbeeld een pak aan. Er netjes uitzien behoort bij een professonele houding.Veel gestelde vragen (Q&A)


Mag je ook met je eigen auto het praktijkexamen afleggen?

  • Ja, dit is toegestaan. Je mag met een eigen auto komen (geel kenteken), let wel goed op de voertuigeisen. De auto mag bijvoorbeeld maximaal 10 jaar oud zijn. En de wielbasis moet minimaal 254 centimeter zijn.


In welke taal wordt het praktijkexamen afgenomen?

  • Het taxi praktijkexamen wordt afgenomen in het Nederlands.


Wat moet ik meenemen naar het examen?

  • Een geldig Nederlands rijbewijs B of een geldig EU/EER rijbewijs B met een geldig identiteitsbewijs

  • De reserveringsbevestiging

  • Een examenvoertuig welke voldoet aan de voertuigeisen.

  • Verzorgde kleding en een verzorgd uiterlijk, passend bij het beroep van taxichauffeur.

Hoe lang is de uitslag van het examen geldig?

  • De uitslag is 1 jaar geldig.


Wat kost het examen?

  • € 242,80 ( Dit geldt voor het jaar 2023)


Online leren voor je taxi theorie-examen?


Bij RijHetWijst kun je online leren voor je taxi theorie-examen. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoelaat je wilt leren. Zo kun je het studeren ook combineren met je werk of opleiding! Onze online videocursus, en oefenexamens bestaan uit de belangrijkste onderwerpen en examenvragen van het CBR. Bovendien zijn ze up-to-date met de nieuwste wetten.


Voor meer informatie:

CBR taxi theorie cursus


Comments


bottom of page