top of page
Zoeken

Dashboard lampjes auto theorie.

Je bent aan het rijden en plotseling brandt er een lampje op je dashboard. Help... Moet je stoppen of mag je nog doorrijden?!


Of je wel of niet mag doorrijden is afhankelijk van de kleur. Bij een rode dashboard lampje moet je stoppen. En bij een gele/oranje lampje kun je nog even doorrijden, maar zorg ervoor dat je het probleem of zelf oplost , of naar een garage rijdt. Pas je snelheid aan en rijdt op de rechterrijstrook.


In deze blog hebben we de belangrijkste dashboard lampjes die je MOET kennen voor je theorie-examen samengevat.dashboard lampjes auto theorie
1- Remmen:

remsysteem auto

Dit lampje heeft te maken met je remmen.


Wanneer gaat dit lampje branden?

- Bij slijtage aan je remblokken.

- Problemen met het ABS-systeem.(Anti-Blokkeringssysteem)

- Te weinig remvloeistof.

Controleer eerst het niveau van je remvloeistof. Stop de auto , en ga niet doorrijden! Dit kan héél gevaarlijk zijn. Bel de wegenwacht om vast te stellen wat het probleem precies is.


2- Motormanagement:

motormanagement lampje

Dit lampje gaat branden wanneer er iets mis is met met je motor , of met de elektronica van je auto.


Als dit lampje brandt kan je nog doorrijden. Rijd naar een garage of los het probleem zelf op. Als het lampje knippert dan is er mogelijk een ernstig probleem! Stop dan op een veilige plek en bel de wegenwacht.


3- Accu:

accu lampje

Het acculampje kan branden om een aantal redenen. Er kan iets mis zijn met de dynamo , aandrijfsnaar of er is iets mis met de stroomkabels. Dit is een rode waarschuwingslampje, dus hier moet je op een veilige plek stoppen. Bel de wegenwacht voor advies.4- Voorgloeien:

voorgloeien diesel lampje

Het voorgloeilampje (spiraallampje) brandt bij dieselmotoren als deze motor koud is. Als het warmer is dan 8 graden Celsius is (buiten temperatuur), hoeft de auto niet voorgegloeid te worden. Mocht het lampje tijdens het rijden aangaan, zal deze uitgelezen moeten worden!


5- ESP:

esp lampje

ESP staat voor ''Electronic Stability Program''

Dit lampje gaat branden als de stabiliteitsregeling geactiveerd wordt door de auto. Dit gebeurt wanneer de auto in de slip dreigt te raken. Denk dan aan een verraderlijke bocht die met een te hoge snelheid wordt genomen en je grip verliest door een gladde wegdek. Dit systeem werkt in het nauw samen met de ABS, en is in staat elk wiel afzonderlijk wat af te remmen. Hiermee weet het voertuig het wegcontact te behouden en bestuurbaar te blijven.


6- Brandstofpeil:

brandstof lampje

Als het brandstof van de auto laag is, zal dit lampje gaan branden. Je zult helaas weer moeten tanken. Je kunt aan het symbooltje terug zien aan welke kant de tankdop van je auto zit. Dit kan je zien aan de richting van de brandstofslang, of wordt weergeven door een ''driehoekje''. Zo sta je nooit meer aan de verkeerde kant.


7- Auto hold

auto hold

Dit lampje brandt wanneer de auto op ''auto hold'' staat. Hiermee wordt voorkomen dat de auto naar achteren rolt. In plaats van het rempedaal constant in te trappen hoef je nu het rempedaal eenmalig in te drukken zonder dat je hem daarna vast hoeft te houden. Als je gas geeft of remt kan je automatisch weer verder rijden.

8- Koelvloeistof:

koelvloeistof auto

Als dit lampje brandt , dan is er is iets mis met je koelsysteem. Je motor kan oververhit raken en ernstige schade oplopen.


Stop per direct, kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij.


Let op: Bij een warme motor kan de vloeistof met kracht naar buiten spuiten. Je kunt hierdoor zware brandwonden oplopen! Zorg er altijd eerst voor dat je auto is afgekoeld! Zit er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir bel dan de wegenwacht.


9- Alarmlichten

alarmlichten auto

Je zet de alarmlichten (waarschuwingslicht) aan als je komt stil te staan op een gevaarlijke plaats. Bijvoorbeeld als je niet meer verder kunt rijden door een ongeval. Je mag de alarmlichten ook aandoen als je bij een file terecht komt. Je mag je alarmlichten NIET aanzetten als je bijvoorbeeld aan het ''laden en lossen'' bent.


10- Voorruitverwarming

voorruitverwarming symbool

Dit dashboard lampje licht op in uw dashboard zodra uw voorruit verwarming aanstaat.11- Airbag uitgeschakeld


Dit lampje gaat branden wanneer de airbag niet meer werkt door bijvoorbeeld een storing in het airbagsysteem.

airbag lampje

Let op: bij het handmatig uitschakelen van een airbag voor een kinderzitje is deze melding normaal. Is je airbag voorin niet uitgeschakeld? Rijd dan direct naar een garage om het probleem op te lossen.


12- Lage bandenspanning

lage bandenspanning

Dit lampje gaat branden wanneer de bandenspanning van je autobanden te laag is of er een band lek is.


Ga naar een tankstation en breng je banden weer op spanning. Blijft dit lampje branden rijd dan naar een garage om het probleem op te lossen.


13- Mistachterlamp

mistachterlicht

Dit lampje gaat branden wanneer je mistachterlamp aanzet. Je mistachterlamp mag je aanzetten wanneer je een slechter zicht hebt dan 50 meter door sneeuw en mist. Bij hevige regenval is je mistachterlamp ten strengste verboden. In België is dit andersom. Daar moet je gebruik maken van je mistachterlamp bij hevige regenval!


14- Oliepijl (laag)

oliepeil lampje

Dit lampje gaat branden wanneer er te weinig (of te veel) olie in je motoroliereservoir zit.


Wat moet je doen?

Parkeer je auto, en peil je olie tot dat het juiste peil bereikt wordt. Blijft het lampje na deze actie nog steeds branden, ga dan dan naar een garage in de buurt voor hulp. Je kunt daar ook je olie laten verversen.15- ABS

abs lampje

Dit lampje gaat branden wanneer er een storing zit in het antiblokkeringssysteem (ABS).

Je remmen doen het gelukkig nog wel, maar het is wel van belang om de ABS op korte termijn te laten repareren!


16- Gordel

Gordel lampje

De bestuurder of een passagier in de auto heeft zijn autogordel niet omgedaan.


Het kan ook zijn dat er zware spullen op één van de stoelen ligt. Dit lampje wordt geactiveerd als de auto denkt dat er een passagier in het voertuig zit zonder een gordel.

Online theoriecursus


Bij RijHetWijst kun je online leren voor je auto, bromfiets, motorfiets, taxi, trekker, en vaarbewijs theorie-examen. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe laat je wilt leren. Onze online videocursus, en oefenexamens bestaan uit de belangrijkste onderwerpen en examenvragen van het CBR. Bovendien zijn ze up-to-date met de nieuwste wetten.


Voor meer informatie:

RijHetWijst biedt online theoriecursussen aan in de categorieën:Online auto theorie cursus


Comments


bottom of page