top of page
Zoeken

De maximumsnelheid op Nederlandse wegen.

In deze blog gaan we het hebben over de maximumsnelheid op Nederlandse wegen. Maximumsnelheid is een belangrijk onderdeel van je CBR theorie-examen. Hierover zal je gegarandeerd een aantal examen vragen over krijgen!


Binnen de bebouwde kom:

Binnen de bebouwde kom geldt er een maximumsnelheid van 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Dat betekent dat als er géén verkeersborden zijn die de snelheid regelen, dat je er automatisch 50 km/u mag rijden.


Binnen de bebouwde kom


Buiten de bebouwde kom:

Buiten de bebouwde kom geldt er een maximumsnelheid van 80 km/u, tenzij anders aangegeven. Dat betekent dat als er géén verkeersborden zijn die de snelheid regelen, dat je er automatisch 80 km/u mag rijden.


Buiten de bebouwde kom
Woonerf

In een woonerf geldt een maximumsnelheid van 15 km/u. Vroeger werd dat ook wel ‘stapvoets’ genoemd. Nu is bij wet geregeld dat het om een limiet gaat van 15 kilometer per uur. In een woonerf ontbreekt vaak het trottoir, daarom mogen voetgangers hier van de volle breedte gebruiken.


woonerf


Autoweg

Op een autoweg geldt er een maximumsnelheid van 100 km/u , tenzij anders aangegeven. Je herkent de autoweg hier aan het blauwe bord met de witte auto. Dit zijn vaak de N-wegen. Een autoweg kan je ook herkennen aan de weg markeringen , deze wegen zijn soms voorzien van een doorgetrokken groene streep.


Examen vraag:🎓

Wat is de minimum toegestane snelheid om gebruik te mogen maken van een autoweg?

- Het antwoord is : 50 km/u.

Een voertuig moet minimaal 50 km/uur kunnen en mogen rijden om gebruik te mogen maken van de autoweg.


autoweg


Autosnelweg

- Van [06.00 - 19.00 uur] geldt er op de autosnelweg een maximumsnelheid van 100 km/u .Soms heb je te maken met lagere snelheden. Dit heeft dan te maken met de veiligheid. Denk dan aan korte afritten , scherpe bochten , geluidsoverlast of milieu.

- Van [19.00 - 06.00 uur] geldt er op de autosnelweg een maximumsnelheid van 130 km/u. (Tenzij anders aangegeven)


Examen vraag:🎓

Wat is de minimum toegestane snelheid om gebruik te mogen maken van een autosnelweg?

- Het antwoord is : 60 km/u.

Een voertuig moet minimaal 60 km/uur kunnen en mogen rijden om gebruik te mogen maken van de autosnelweg.

autosnelweg


Online theorie cursus

Wil jij in één keer slagen voor je auto theorie-examen? Onze online theorie cursus bestaat uit de belangrijkste onderwerpen en examen vragen van het CBR! Duizenden leerlingen zijn je voor! (voor meer info klik op de onderstaande afbeelding)

Online auto theorie cursus


Comments


bottom of page